Dopravný podnik mesta Prešov začne využívať tri nové kĺbové autobusy Karosa

30.10.2003 Celý región

Nové tri kĺbové autobusy zn. Karosa začne od soboty 1. novembra t. r. využívať v mestskej verejnej doprave Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP), a. s. Prezent...
Nové tri kĺbové autobusy zn. Karosa začne od soboty 1. novembra t. r. využívať v mestskej verejnej doprave Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP), a. s. Prezentácia vozidiel pre novinárov sa uskutočnila 29. októbra v sídle firmy. Dodávateľom bola košická spoločnosť Mostarko, ktorá vyhrala výberové konanie DPMP podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Každé jedno vozidlo typu B 961 pre 45 sediacich a 122 stojacich cestujúcich vyšlo na 7, 892 milióna Sk (vrátane dane z pridanej hodnoty). Informoval o tom výkonný riaditeľ DPMP Peter Janus. Podľa neho vozidlá prispejú nielen k zvýšeniu kultúry cestovania, ale aj k zlepšeniu priemerného veku autobusového parku spoločnosti. U súčasných 64 vozidiel činí 9, 9 roka. Podľa neho je to ešte únosná situácia. Nové tri autobusy chcú využívať nepretržite na najvyužívanejších linkách. Ich životnosť sa predpokladá až do 20 rokov, keďže majú novú povrchovú úpravu uplatnením tzv. kataforézy, t. j. chemicko-elektrolytickej metódy.
DPMP dostal podľa zákona o štátnom rozpočte na rok 2003 na krytie prevádzkových nákladov 63, 14 milióna Sk a na kapitálové výdavky 35, 6 milióna Sk. Druhá položka umožnila DPMP kúpiť ešte skôr tohto roku jeden nízkopodlažný autobus zn. Solaris za 8, 868 milióna Sk určený na prepravu predovšetkým telesne postihnutých občanov.
DPMP so 100-percentnou majetkovou účasťou mesta Prešov zabezpečuje služby cestujúcim autobusovou a trolejbusovou dopravou. Na ročných výkonoch okolo 5 miliónov kilometrov sa obe trakcie podieľajú približne rovnakým 50-percentným dielom.

(jj)
 

Vyberte región

mark